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INTER-OFFICE MEMORANDUM 

To:   State Fire Marshal 

From:   GSFIC/State ADA Coordinator’s Office 

Subject:  Technical Assistance for Georgia Accessibility Code/2010 ADA Standards for Accessible 
Design 

Date: June 2014 Revised  
 

202 Existing Buildings and Facilities – “Change in Occupancy” 

Question:  Are there any requirements under the Georgia Accessibility Code/2010 ADA Standards 
for Accessible Design when there is a “Change in Occupancy” to an existing building/facility when 
there are no alterations planned? 

Answer: No.  There are no requirements under the Scoping Sections of 201 or 202.1 Existing 
Buildings and Facilities of the 2010 ADA Standards for Accessible Design that require an existing 
building to be brought into compliance with the construction standards for New Construction or 
Alterations simply because of a “change in occupancy”.  Further, Sections 201 or 202 Alterations are 
not triggered until a portion or portions of the existing facility are altered.   Anytime an element of an 
existing building is altered it must be altered in an accessible manner.  However, if there are 
alterations to Primary Function Areas alterations may be required in compliance with section 202.4 
Alterations Affecting Primary Function Areas up to the point of disproportionality.   (See the technical 
bulletin entitled “202 Alterations Affecting Primary Function Areas”)  

Background:  Confusion over this issue may arise due to the verbiage and requirements under the 
Life Safety Code or the International Building Code, where there are requirements when there is a 
change in occupancy.  There are references in other codes pointing to regulations adopted by a state 
for accessibility issues.  However, even though being directed to our Georgia Accessibility Code, 
there are no provisions similarly worded that would require bringing an existing building into full or 
partial compliance with accessibility regulations.  Section 202.1 states simply that “additions or 
alterations must comply with section 202.   

Note:  Under the Federal Guidelines there is an additional requirement for “Readily Achievable Barrier 
Removal”, regardless of whether or not alterations are planned for places of public accommodation 
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as defined under Title III of the ADA.  Although not enforceable under our Accessibility Code, this is 
an obligation that you may want to bring to the attention of owners or their representatives.  For more 
information on these and other construction requirements under Title II and Title III of the ADA please 
contact the ADA Coordinator’s Office ADA Architect.   

TEB 
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